HPL

Панелите от HPL (High Pressure Laminates) на производителите Funder Max и ABET LAMINATI, които ние в Алумина Елит предлагаме са материал изключително подходящ за фасадни облицовки – вентилируеми фасади, междуетажни пояси, балкони, балюстради и др. Панелите от HPL за екстериор се произвеждат с повърхност осигуряваща трайност на цветовете и UV защита . Повърхността и сърцевината на панелите оставят незасегнати от слънце, дъжд, сняг, влага, а също са устойчиви на резки температурни разлики. Външния слой на панелите HPL не позволяват задържане на мръсотия на повърхността или краищата.

HPL - Компакт ламинатните панели се произвеждат при висока температура и налягане, чиято сърцевина се състои от няколко слоя крафт-хартия, имрегннирана с термореактивна смола. Към повърхността е прибавен декоративен слой от оцветена хартия, импрегниран с меламинова смола. При производството му се прилага технология с която се постига гладка и затворена структура на повърхността, непозволяваща развитие на бактерии, гъбички и плесени или задържане на опасни химически елементи, като ръбовете на панелите не се нуждаят от допълнително защитно покритие.

С панелите от HPL за вентилируеми фасади се осъществява принципа на естествената изолация. Разстоянието от 5-10 см между външната плоскост и топлоизолацията по цялата височина и площ на сградата, постигнато чрез алуминиева подконструкция, позволява движение на въздуха отдолу нагоре. Това естествено движение на въздуха създава въздушна „завеса’, която от една страна постоянно изпарява влагата и от друга страна предотвратява развитието на мухъл, бактерии и плесен.

Пожароустойчивостта на материала е сравнима с тази на твърдото дърво, не се топи и не експлоадира, като запазва стабилността си за дълго време. Класифициран е от европейските институти в най-високия клас за пожароустойчивост на органични материали.